Cultuur, Diversiteit en Communicatie

BA-cursus, blok 1 2016-2017, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Verschil in jury commentaar van The Voice Nederland en Amerika

 

the-voice-logo

In december 2010 werd de eerste editie van The Voice of Holland uitgezonden. Na alle talentenshows op televisie was The Voice een nieuw en fris concept. De juryleden kunnen nu de kandidaten alleen maar beoordelen op basis van hun zang en niet op hun uiterlijke vertoon. Het format van het programma blijft in elk land hetzelfde.

Toch zal het programma niet in elk land exact hetzelfde zijn omdat elk land verschilt qua cultuur waarop het programma aangepast is. Er zijn verschillende kandidaten, juryleden en vormgeving. In ons contrastieve onderzoek willen wij kijken naar het commentaar van jury leden van The Voice in verschillende landen. Hierbij richten wij ons specifiek op de landen Nederland en Amerika.

Onze onderzoekvraag luidt dan ook als volgt: In welk opzicht verschilt het jury commentaar dat gegeven wordt bij The Voice tussen de landen Nederland en Amerika?

Wij verwachten dat Amerika meer op de addressee gericht is en Nederland meer op de content. Ook verwachten we dat Amerika zich meer bezig houdt met het behoud van het positive face van de kandidaat dan Nederland. Als laatste verwachten we dat Nederland juist vaak het negative face bedreigt.

Reageer: