Cultuur, Diversiteit en Communicatie

BA-cursus, blok 1 2016-2017, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Ugly Betty of Lotte, wie wordt er gezien als het lelijkste eendje?

Ugly Betty is een bekende serie uit de Verenigde Staten over een vrij onaantrekkelijke jonge vrouw die het probeert te maken in de modewereld. In deze modewereld wordt zij dagelijks geconfronteerd met het feit dat zij er absoluut niet uitziet als een model.

Het concept van Ugly Betty komt origineel van het Colombiaanse Yo soy Betty, la fea. Wat betekent, ik ben Betty, de lelijke. Nadat het format in Colombia en vooral de VS goed aansloeg, is het doorverkocht aan maar liefst zeventig landen over de hele wereld, inclusief Nederland.

Het bijzondere aan het format van Ugly Betty is dat het aan heel veel verschillende culturen aangepast kan worden en succesvol kan zijn. Hierdoor vroegen wij ons af of er daadwerkelijk wel zoveel verschil tussen landen en hun culturen zit wat betreft dit format. We hebben daarom besloten om een contrastieve analyse uit te voeren tussen pilotaflevering van Ugly Betty in het Nederlands en Amerikaans. In het Nederlands heet het programma Lotte.

Uit de analyse kwam dat er wel degelijk wat verschillen zijn. Nederlanders zijn directer wanneer ze opmerkingen maken, zowel negatieve als positieve. Amerikanen roddelen juist meer. Eigenlijk komt dit overeen met de stereotypen. Daarnaast wordt intelligentie in Nederland gezien als een belangrijkere eigenschap dan in de VS. Desondanks schoppen deze lelijke eendjes het toch ver in de gemene modewereld.

bfyef

Reageer: