Cultuur, Diversiteit en Communicatie

BA-cursus, blok 1 2016-2017, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Genderneutraliteit in speelgoedcatalogussen

schermafbeelding-2016-11-10-om-17-02-41

Een jongen in een prinsessenjurk en een meisje in een ridderpak, niet bepaald combinaties die je verwacht wanneer je door een speelgoedcatalogus bladert. Er is al veel ophef geweest over etniciteiten in speelgoedcatalogussen, maar hoe zit het met het geslacht van de modellen?

Wij hebben gekeken naar de genderneutraliteit in een speelgoedcatalogus van de Bart Smit en in een speelgoedcatalogus van de Intertoys en deze vergeleken met elkaar. De volgende onderzoeksvraag hebben wij proberen te beantwoorden: In hoeverre is er sprake van genderneutraliteit, bij de twee grootste speelgoedwinkelketen van Nederland: Bart Smit en Intertoys?

Wij hebben alle afbeeldingen geanalyseerd waar modellen bij afgebeeld staan om te kijken of er verschil is tussen de Bart Smit en de Intertoys op het gebied van genderneutraliteit. Eerst hebben we het speelgoed gecategoriseerd en daarna hebben we gekeken of er mannen of vrouwen met het speelgoed werd afgebeeld. Uit het onderzoek bleek dat er weinig verschil is en beide catalogussen het speelgoed niet genderneutraal wordt afgebeeld. Mannelijk speelgoed wordt vooral met mannelijke modellen afgebeeld, en vrouwelijk speelgoed vooral met vrouwelijke modellen. Het neutrale speelgoed is vaak wel eerlijk verdeeld over beide geslachten. We zijn nog niet ver maar hopelijk zijn de speelgoedcatalogussen over een paar jaar veel genderneutraler, en is het de normaalste zaak van de wereld wanneer een jongen een prinsessenjurk aan heeft en een meisje een ridderpak.

Reageer: