Cultuur, Diversiteit en Communicatie

BA-cursus, blok 1 2016-2017, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Stereotypering en interculturele communicatie in Pocahontas

Dit blog dient ter illustratie van ons onderzoek over de stereotypering van Indianen en de communicatie tussen Indianen en Engelsen in de Disneyfilm Pocahontas.

In deze voorbeeldanalyse wordt het liedje ‘Savages’ geanalyseerd waarin een conflict is tussen beide groepen. Er heersen stereotype beelden van de ander en er is een indeling in ingroup en outgroup. Dit blijkt uit de uitspraak ‘filthy beasts’ van de Engelsen tegenover de Indianen. Zij zien de Indianen als een onderontwikkeld volk en als beesten, als inferieur. Bovendien vinden de Indianen dat de Engelsen gierig zijn: ‘All they feel at all is greed’. Verder maken zowel de Indianen als de Engelsen elkaar uit voor ‘savages’ waaruit blijkt dat beide groepen de ander inferieur vinden. Hieruit kan etnocentrisme opgemaakt worden.

Door de beelden bij deze scene komen ook stereotypen naar voren. Zo zijn de Indianen afgebeeld volgens typische stereotype kenmerken zoals lang zwart haar, rituelen, verf op het gezicht en bijl en boog. De Engelsen worden als ontwikkelder afgebeeld met moderne wapens en modernere kleding.

Uit deze voorbeeldanalyse komen verschillende stereotype beelden van beide groepen naar voren en er zijn problemen met de interculturele communicatie. De volledige analyse bestaat uit zes liedjes waarin interessante bevindingen naar voren komen. Voor de uitgebreide analyse kunt u terecht bij het volledige onderzoeksverslag.

savages

Reageer: